Pyłek pszczeli

Jeśli tylko pogoda i przebieg pożytków pozwala
pozyskujemy w naszej pasiece pyłek pszczeli w postaci tzw obnóży .

Pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły to jeden z cenniejszych produktów z ula .
Badania wykazały , że zawiera ponad 200 dobroczynnych dla zdrowia ludzkiego mikroelementów .
Nie da się tutaj wszystkiego opisać , ale w wielkim skrócie …

Regularne spożywanie pyłku poprawia przemianę materii , wzmacnia organizm , reguluje procesy trawienne , przeciwdziała miażdżycy , jest antydepresyjny , wspomaga leczenie wątroby , zmniejsza ryzyko zawału i udaru .
Ponadto jest stosowany przy odchudzaniu .
To tylko mały skrót dający wyobrażenie jak cenny produkt dają nam pszczoły .

Pyłek – ma bardzo  różną wielkość ziaren /kulek – obnóży .
Pszczoły zauważają , że pszczelarz podbiera im pokarm białkowy wnoszony do ula i po pewnym czasie zaczynają formować mniejsze kulki obnóży , żeby przemycić je do ula .

Może mieć całą paletę barw w zależności od tego z jakich roślin pyłkodajnych został zebrany .
Może mieć kolory od białego ( niecierpek) , po czarny (mak ) .
Może być czerwony (kasztanowiec) , niebieski (facelia ) , szary (bobik) , lub pomarańczowy (mniszek ) .
Najczęściej jednak w przyrodzie występuje pyłek w różnych odcieniach żółtego .
Np rzepak , lub szafran (krokus) .

Najbardziej wartościowy będzie zawsze pyłek różnokolorowy ,
bo kumulują się w nim różne dobroczynne działania pyłków różnych roślin .
Na szczęście poza nielicznymi pożytkami na monokulturach np rzepak , czy gryka najczęściej pszczoły same urozmaicają nam zbiory pyłku .

Kiedy wiosną większość pyłków jest żółta nie widzimy tego .
Natomiast latem bardzo często u kilku rodzin stojących rzędem w jednym miejscu znajdujemy w poławiaczach pyłku w tym samym czasie różne kolory .

Pyłek odbieramy z poławiaczy  codziennie żeby nie dopuścić do zepsucia , zamoknięcia , lub zaparzenia .
Następnie suszymy pyłek w ściśle kontrolowanej elektronicznie temperaturze .
Zazwyczaj jest to około 40-41 stopni Celsjusza .

Następnie odwiewamy z pyłku wszelkie zanieczyszczenia , np skrzydełka pszczół , okruchy wosku itp .

Następnie pyłek trafia do zamrażalnika/zamrażarki .

Po kilkudniowym przemrożeniu pakujemy pyłek w szczelnie zamykane wiaderka i tzw.woreczki strunowe.

W takiej formie pyłek jest gotowy do spożycia .
Na zdrowie 🙂

UWAGA !
Mimo bardzo dobroczynnego działania pyłku na organizm człowieka trzeba pamiętać ,
że jest to pyłek kwiatowy , który niestety powoduje u niektórych osób alergie !

Przed rozpoczęciem kuracji pyłkiem pszczelim trzeba się upewnić ,
czy nie jesteśmy na niego uczuleni !

Leave a Reply