Miody

********************************************************************************************
W sezonie 2018 udało nam się pozyskać miód rzepakowy ,

oraz  wielokwiatowy wiosenny .
Wielokwiat otrzymał w Poznaniu w krajowym finale konkursu
„Smaki Regionów”   „Perłę 2018„,
oraz certyfikat Najlepszy regionalny produkt żywnościowy

Z pasieki leśnej w Bartnikach mieliśmy troszeczkę wielokwiatu – leśnego .

Ze stacjonarnej w NWR pozyskaliśmy trochę miodu wielokwiatowego wiosenno-letniego .
Czyli miód łączący wszystkie pożytki od sadów , klonów wierzb aż po lipę .

Lato dało nam miód lipowy nektarowo-spadziowy .
Ten ostatni zyskał uznanie jury podczas Festiwalu „Smaki Regionów” na Olsztyńskim zamku
i otrzymał 1 miejsce w konkursie miodów .

Późne lato to już jedynie miód gryczany .
W tym roku po raz pierwszy od kilku lat czysty – niezamieszany z lipą .
Tegoroczny miód gryczany zdobył 1 miejsce i puchar Marszałka Województwa
w regionalnym konkursie miodów w Ełku
oraz złoty medal na MTP ‚smaki Regionów” w Poznaniu

Na wrzos i nawłoć pszczoły nie pojechały z przyczyn niezależnych od nas 🙁

Sezonowo miewamy w niewielkich ilościach miody dla niezdecydowanych 😉
Jeśli ktoś nie wie , czy lepiej kupić miód wiosenny , czy letni
może nabyć jeden  słoik i cieszyć się dwoma smakami .

Robimy też miody kremowane .

Najczęściej z miodu rzepakowego , lub wiosennego wielokwiatu .
Również z dodatkami przypraw smakowych o które najczęściej pytają nas Klienci .
Czyli miody z dodatkiem kakao , cynamon , imbir , propolis

 

 

 

 

Na przełomie maja i czerwca miewamy miody sekcyjne (w plastrach)

Są to miody , które w pewnych okolicznościach dosłownie można jeść na okrągło 😉

 

 

 

 

 

 

Robimy też pierzgę w miodzie .