Pierzga

Pierzga  to najcenniejszy produkt z ula .

To pyłek kwiatowy , który pszczoły przyniosły do ula ,
wzbogaciły swoimi enzymami, ubiły , powlekły odrobiną miodu i mleczka pszczelego
i zakisiły w komórkach plastra .
Po kilkumiesięcznej fermentacji z udziałem kwasu mlekowego powstała „kiszonka” ,
która jak się szacuje jest około 5 x cenniejsza od surowego pyłku pszczelego .
Ma działanie kumulujące w sobie działanie kilku produktów pszczelich .

Nie sposób wymienić tutaj wszystkie cudowne właściwości …
Pierzga ma działanie wzmacniające organizm.
Szybko doprowadza rekonwalescentów do zdrowia .
Poprawia apetyt
Leczy depresję .
Wspomaga leczenie anemii i układu pokarmowego
I wiele , wiele innych …

Dr Bogdan Kędzia i Elżbieta Hołderna-Kędzia udowadniają badając pacjentów poddawanych kuracjom produktami pszczelimi ,
że  można nimi leczyć niemal wszystkie choroby ze schorzeniami natury onkologicznej włącznie .

Pierzga , mimo , że jest tak cenna , to jest stosunkowo rzadko pozyskiwana przez pszczelarzy .
Jest to bardzo pracochłonne i czasochłonne .
Jej odzysk jest związany z całkowitym zniszczeniem plastrów .
Plastry wypełnione pierzgą tnie się na paski .
Zamraża się w zamrażarce i w takim stanie rozbija się mechanicznie w specjalnych urządzeniach .
Następnie odwiewa się drobne okruchy woszczyny ,
a później ręcznie doczyszcza się resztki pozostałości komórek plastrów ,
które wciąż „trzymają się grudek pierzgi”.
W celu łatwiejszego doczyszczania , oraz zwiększenia trwałości produktu
pierzgę podsusza się w suszarce w temperaturze 40-41 stopni Celsjusza .
Podsuszona przez wiele miesięcy zachowuje swoje właściwości i nie pleśnieje .

Pierzgę pozyskuje się najczęściej po całym sezonie we wrześniu/październiku kiedy produkt jest już dobrze zakiszony .

Sprzedajemy pierzgę w postaci podsuszonej w woreczkach strunowych ,
oraz zalaną miodem w słoiczkach .

Na zdrowie 🙂

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

Uwaga !
Pojawiający się  w sprzedaży produkt pierzgo-podobny 
zrobiony przez „businesmenów” nie jest pełnowartościowym produktem !
Rynek został zarzucony „sztucznymi plastrami do produkcji pierzgi” ,
gdzie pseudo-pszczelarze sami robią pierzgę z pyłku wkładając te foremki napełnione świeżym pyłkiem
do ula na zaledwie 14 dni . Następnie wytrząsają bryłki pyłku nazywając je pierzgą.
Taki produkt to nie jest pełnowartościowa pierzga !
Pierzga ma być złożona w komórki plastra przez pszczoły ,
wzbogacona enzymami i kiszona przez całe lato a nie przez kilka-kilkanaście dni !
Takim nieuczciwym praktykom prawdziwi pszczelarze zdecydowanie mówią NIE !
Dlatego sugeruję , żeby nabywać pierzgę tylko ze sprawdzonych źródeł .
Na OLX i innych portalach ogłoszeniowych królują oferty takiej pierzgi ,
oraz pierzgi przemyconej z Ukrainy .